Historie
Historie
Bærum Kajakklubb (BKK) ble stiftet 10. mai 1935 av unge padleentusiaster. Disse måtte stort sett selv lage sine kajakker,noe som dengang var en fin vintersyssel og skapte godt samhold. Konstruksjonen var seilduk på spantverk, med etterfølgende maling. Båtene ble både stabile og ikke minst ganske tunge. Med godt vedlikehold holdt båtene i mange år, i enkelte klubber holdt slike klenodier seg langt inn i 1960-årene. I starten holdt BKK til under Bærum Roklub (BR) i et huspå Kadettangen. Da dette ble kondemnert fikk begge klubbene overta badehusanlegg på Danmark, ganske primitive greier, men der holdt klubbene hus til 1971. Da var Kalvøybroen bygget, og klubbene fikk flytte inn i et tidsmessig klubbhus(Båtsportens Hus) på Kalvøya. Dette brant ned i 1996, med tap av alle klubb- og privatbåter. Etter noen år i containere kunne BKK flytte inn i dagens Båtsportens Hus, som deles med Bærum Robklubb. Et flott hus, men dyrt i drift. Dette betødat klubblokalene må leies ut til selskapelighet, og denne virksomheten er av driftsstyret – som består av to personer frahver klubb - satt bort til firma SANT AS.
Aktivitet
Dagsturer og turer med overnatting i Vestfjorden var meget populært i klubbens første år og under krigen. En tradisjonsom dessverre ble borte i årene etter krigen. Interessen for padlekonkurranser fikk tidlig feste i BKK, og klubben arrangerteNordisk Mesterskap i 1939. Dette ble avviklet i Hals, en bukt på Nesøyas østside. Den gang var det plass nok der, men medden sterkt økende mengde fritidsbåter som hører hjemme i bukten er det mange år siden den var aktuell som regattabane.Senere ble det arrangert konkurranser på Sandviksbukten, men de senere år er all stevneaktivitet i Oslo-området lagttil Årungen i Ås kommune. En drøm er en regattabane på Ståvivann. Planer er utarbeidet, men sjansen for gjennomføringsynesforsvinnende små.
Internasjonale konkurranser og resultater
BKK har med jevne mellomrom fått frem padlere som har hevdet seg i OL, VM og EM. Det startet med Ivar Mathisen og Knut Østby som tok sølv på K-2 10.000 m under OL i London i 1948 og sølv på 1.000 m i VM i København to år senere. Steinar Amundsen og Tore Berger ble olympiske mestre i K-4 1.000 m i Mexico sammen med Jan Johansen og Egil Søbyfra Tønsberg KK. De samme ble europamestre i Moskva i 1969 og verdensmestre i København (10.000 m) i 1970.De avsluttet sin internasjonale karriere med bronse i München-OL i 1972. Øyvind Amundsen og Andreas Orheim ble verdensmestre i K-4 10.000 m i Beograd i 1975, sammen med Einar R asmussenog Olaf Søyland fra Flekkefjord KK. Geir Kvillum og Harald Amundsen satt i K-4 som tok sølv på K-4 10.000 m i Tampere i 1983.Harald Amundsen ble verdensmester i K-4 10.000 m i Duisburg i 1987 sammen med Morten Ivarsen og Arne Johan Almeland(Fana KK) og Arne B. Sletsjøe (Nord KKK). Jacob Norenberg, Mattis Næss og Alexander Wefald tok EM-sølv på K4 1.000m i Poznan i 2004. Jacob Norenberg og Mattis Næss tok bronse på K-2 1.000 m under VM i Zagreb i 2005. Jacob Norenberg er vår ferskeste europamester i K-2 1000 m i Brandenburg i 2009 sammen med Eirik Verås Larsen fra Flekkefjord KK.
BKK i dag
BKK har i 2018 i overkant av 500 medlemmer. Mange av disse har egne båter liggende i klubbens båthall, andre benytterklubbens utlånsbåter til kortere eller lengre turer i Vestfjorden. Rundt 2010 lå konkurransedeltagelsen fra BKKs side nedeetter at de beste seniorene la opp og det manglet aktive i ungdoms- og juniorklassen. Et krafttak på rekrutteringssiden og gode trenere som Jostein Langslet, Jacob Norenberg og Karoline Kvande har snudd på dette. De har sørget for et godt miljø samtidig som de har fått frem en rekke gode padlere i aldersbestemte klasser. De siste årene har BKK hatt 25 - 40 deltakere i Norges Cup- stevner, og klubben vant Norges Cup for lag både i 2015, 2016 og 2017. I spissen for denne gruppen er Maria Virik som vant søvmedalje på K-1 1000m i junior VM 2017. BKK har i noen år hatt en gruppe med para-utøvere som trener jevnlig i klubben. De deltok i Special Olympics i Los Angeles i 2015 og kom hjem med medaljer, ære og ikke minst et minne for livet. Neste mål for gruppen er Special Olympics i 2019 i Abu Dhabi.
Klubben har de siste årene arrangert vellykkete Norges Cup på Sandviksbukten og har utviklet en god arrangementsstab.Noe som kan komme godt med når BKK som en av arrangørklubbene skal gjennomføre VM i Marathon-padling nettopp på Sandviksbukten.
Skrevet av Jan Bache-Wiig